postheadericon A családi napközi vezető képzésről

A gyermek 1-2 éves kora után sok szülő szeretne újra munkába állni. Ezzel a lehetőséggel azonban csak az tud élni, akinek sikerül megoldani gyermeke napközbeni felügyeletét. A gyermekintézmények gyakran túlzsúfoltak, s igen sok felvételi kérelmet kell helyhiány miatt visszautasítani.

A hiányzó intézményi férőhelyek pótlására szolgálhat a családi napközi, mely egészen kicsi kortól – 20 hetes – 14 éves korig fogad gyermekeket. Ez azt jelenti, hogy bölcsőde, óvoda, illetve az iskolai napközi vagy tanulószoba helyett a gyermekek életkorának megfelelő nappali felügyelet és étkezés családi napköziben is megoldható. Egy családi napközi legfeljebb 5 fős létszámmal működhet, kivéve, ha a gondozónak van segítsége, ekkor még további két gyermek ellátására van lehetőség.

A gyermekekkel az ellátást nyújtó legtöbbször saját háztartásában foglalkozik, a gyermekek fogadásra megfelelően kialakított lakrészben, de gyakran előfordul az is, hogy külön csak a gyermekek fogadására kialakított ingatlanon működik a szolgáltatás. A szakhatóságok által is engedélyezett családi napközi hasonlít egy gyermekközpontú sokgyermekes családhoz, ahol a gyermekek biztonságos, otthonos környezetben élnek. A gondozó által kialakított – a gyermekek egyéni szükségleteit figyelembe vevő napirend, a közös játék öröme, a derűs légkör eredményeképpen a családi napközik nagyon népszerűek a szülők és a gyerekek körében.

A családi napközit működtető a gondozói feladat ellátását egyéni és társas vállalkozóként önfoglalkoztatottként végezheti, illetve munkáltatóként családi napközi gondozót alkalmazhat. A családi napközi nyitvatartási idejében mindig jelen van egy a tevékenységért felelős személy, aki rendelkezik a családi napközi tanfolyami végzettséggel. Ez a végzettség családi napközi vezetői tanfolyamhoz és sikeres vizsgához kötött.

A Fehér Kereszt Gyerekvédő Alapítvány 60 órás elméleti képzése azok számára ajánlott, akik családi napközit létesítenének, illetve egy már működő családi napköziben a közvetlen gyermekellátással foglalkoznának szívesen.

A tanfolyam hozzásegít, hogy mind működtetői, mind gyermekellátási feladatukat felkészülten végezhessék.

Célja, hogy a résztvevők

  • felkészüljenek a családi napközi működtetésére,
  • megszerezzék a gyermekek ellátásához, gondozásához, neveléséhez szükséges ismereteket,
  • megismerjék a szolgáltatással kapcsolatos elvárásokat,
  • felkészüljenek a gyermekek napirendjének megtervezésére, szervezésére, napi szükségleteik kielégítésére,
  • felkészüljenek a gyermekek napközbeni ellátására a gazdaságosság szempontjaira és a vállalkozások körülményeire tekintettel,
  • megismerjék a működésükkel kapcsolatos alapvető jogszabályi rendelkezéseket.

A tanfolyam végére a vizsgázó képes lesz önállóan családi napközit létrehozni és működtetni.

 

Széchenyi Terv