postheadericon A Projektről

„Összefogás Kőbánya családjaiért!”

A projekt fő célja, hogy a helyi lakosoknak, helyi igényekre épülő, olyan innovatív megoldásokat kínáljon, amelyek kézzelfogható segítséget nyújtanak a kőbányai kisgyermekes családok számára, időszakos gyermekfelügyeletet kialakításával a bölcsődék intézményein belül, ahol szakszerű, kimagasló színvonalú ellátást biztosítanak azoknak a gyermekeknek is, akik nem veszik igénybe a rendszeres bölcsődei ellátást, hanem időnként, néhány órára térnek be a kisgyermekes közösségbe.

A projekt további célja, hogy a kőbányai lakosoknak, családoknak konkrét képzést nyújtson, amely elősegíti a munkavállalást, illetve olyan szolgáltatás beindítását is megvalósítja ez a projekt, amely segítséget nyújt a családi életben adódó szociális gondok megoldásához.

Ennek érdekében:

  1. A Központi Egyesített Bölcsődék (KEB) két intézményében 12-12 fő, 1-6 éves korú gyermek számára hozunk létre időszakos gyermekfelügyeletet a kerületben élő családok számára, akik hivatali ügyintézés, állásinterjú idején gyermeküket az időszakos gyermekfelügyeletet nyújtó intézményekben hagyhatják, szakértő gondozók mellett.
  2. Bölcsődei családgondozói hálózatot alakítunk ki a KEB és a Bárka közös szakértőinek segítségével a bölcsődei hálózaton belül.
  3. A projektben részt vevő intézményekben dolgozó munkatársak „akkreditált házi gyermekfelügyelet” képzésben részesülnek.
  4. Kialakítunk a KEB és a Bárka KCSSZ között egy olyan szakmai munkarendszert, amelyben közösen és eredményesen tudnak fellépni a kőbányai családok támogatására.
  5. A Bárka KCSSZ felügyelete alatt képzéseket biztosítunk a kisgyermekes szülők részére, amely a munkaerőpiacra való visszajutásukat megkönnyíti: Családi Napközi vezető képzés, házi gyermekfelügyeleti képzés, helyettes szülő tanfolyamot.
  6. Egyéb fejlesztések: A hatékonyság érdekében a projektben résztvevő intézmények honlapjait interaktívvá tesszük. Ezen kívül célunk egy olyan segítségnyújtó portál létrehozatala, amely tartalmazza a helyi bölcsődéket, családi és szociális intézmények listáját, valamint az igénybe vehető kerületi helyettes szülők névsorát.

  7. A kőbányai kisgyermeket nevelő családok részére évente egy-egy alkalommal a két intézmény közös szervezésében családi napot is tartunk.

Az időszakos gyermekfelügyeletről:
Az 1-6 éves korúak gyermekfelügyeletét egy-egy gyermek, napi 4 órára veheti igénybe, amelyre előző nap délig be kell jelentkezni a honlapon. Étkezést – szülői térítés ellenében- biztosítunk. Kihangsúlyozzuk, hogy az első alkalom előtt mind a szülőnek, mind a gyereknek meg kell ismerkednie a környezettel, a gondozónőkkel, hogy zökkenőmentesen tudjanak beilleszkedni, és biztonságban érezzék magunkat a bölcsődékben.

A kisgyermekes szülők képzéséről:
Igénybe vehető képzések: Családi Napközivezető képzés, házi gyermekfelügyeleti képzés, helyettes szülő tanfolyam.

A szociális segítségnyújtásról:
2 új munkaerő bevonásával bölcsödei szociális munkakört alakítunk ki. Feladatuk: részvétel a szülői értekezleteken, anonim segítségnyújtás a bölcsődében segítségre szoruló családoknak, hosszú távú egyéni tanácsadás.

Az „Összefogás Kőbánya családjaiért” projekt egy szakmailag előkészített és alaposan kidolgozott, szorosan összehangolt feladatok sora, melynek hosszú távú célja, hogy a projektben megvalósított innovatív fejlesztéseket és azok eredményeit hosszú távon élvezhessék a kőbányai családok!

Széchenyi Terv